Siirry pääsisältöön

Maatalouden tuotannontekijätulo

28.8.2023 Päivitetty 28.8.2023

Maatalouden yrittäjätulon ohella tulokehitystä voidaan tarkastella myös tuotannontekijätulolla, joka yleisesti tarkoittaa tuotantotoiminnasta ja omaisuudesta saatujen tulojen kokonaismäärää. Tuotannontekijätulon muutosta on kuvattu suhteessa vuoteen 2005=100 (oranssi käyrä), sekä suhteessa edelliseen vuoteen (sininen käyrä). Vuoteen 2005 suhteutettuna maatalousyrittäjää kohti laskettu tuotannontekijätulo oli korkeimmillaan vuonna 2010, jolloin sen indeksipisteluku oli 124. Tämän jälkeen pisteluku on vuorovuosin hieman noussut tai laskenut. Tällä vuosikymmenellä pisteluku on ollut alimmillaan 85 vuonna 2015. Vuonna 2021 pisteluku oli 109.

Tuotannontekijätulo

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Mitä indikaattori mittaa?

Reaaliset tuotannontekijätulot maataloustyöntekijää kohti (factor income) saadaan vähentämällä perushintaisesta maatalouden kokonaistulosta välituotekäyttö, kiinteän pääoman kuluminen ja tuoteverot sekä lisäämällä muut tuotantotuet. Saatu luku jaetaan maatalouden vuosityöpanoksella. Tuotannontekijätulo kuvaa keskimääräiselle vuotuiselle työpanokselle ja sitä vastaavalle pääomalle saatavaa korvausta.

Eurostat laskee indikaattoritiedot Tilastokeskuksen tuottamista lähdetiedoista. Maatilojen vuosittaiset työmäärätiedot saadaan Luken maa- ja puutarhatalouden työvoiman tilastosta.

Indikaattori on yhteinen CAP-suunnitelman vaikuttavuusindikaattori I.3 Asetus (EU) 2021/2115 liite 1. Sitä käytetään kaikissa jäsenmaissa.

Indikaattoritietojen seuraava päivitys on keväällä 2024.