Siirry pääsisältöön

Luomutuotannon vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen pohjoisessa maatalousympäristössä

Luomutuotannon vahvuutena on pidetty maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitoa. Luomutuotannossa pyritään lisäämään ja hyödyntämään tuotantoa palvelevaa monimuotoisuutta, joka tukee maan kasvukunnon hoitoa, pölytystä ja kasvinsuojelua.

Julkaisimme vuonna 2023 yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston kanssa synteesiraportin, joka kokoaa yhteen olemassa olevaa tutkimustietoa luomutuotannon monimuotoisuusvaikutuksista Suomessa ja boreaalisilla maatalousalueilla. Nykyisen tutkimustiedon valossa monimuotoisuusvaikutukset vaihtelevat neutraalista positiiviseen.

Eniten luomutuotannosta hyötyy peltojen kasvillisuus, mikä selittyy sillä, että luomussa ei käytetä rikkakasvien torjunta-aineita. Niukan tutkimustiedon perusteella luomutuotannolla on positiivinen tai neutraali vaikutus pölyttäjiin, lintuihin, maaperän mikrobistoon ja maaperäeläimiin. Petoniveljalkaisten ja päiväperhosten lajikirjossa tai yksilömäärässä ei ole havaittu eroja tuotantotapojen välillä.

Monimuotoisuutta tukevia ja edistäviä toimia voidaan tehdä kaikilla tiloilla tuotantotavasta riippumatta. Keskeistä on tarjota riittävästi ravintoa ja lisääntymispaikkoja erilaisille eliöille sekä vähentää ekosysteemiin kohdistuvia häiriöitä. Useimpien eliöryhmien monimuotoisuutta voidaan tukea lisäämällä avoimia viljelemättömiä alueita kuten pientareita, niittyjä ja pitkäaikaisia kesantoja sekä monipuolistamalla maisemaa.