
Bruttokansantuote (BKT) asukasta kohden maaseudulla
Tällä sivulla
Suomen ostovoimakorjattu bruttokansantuote asukasta kohden on yli EU:n keskiarvon, kun verrataan koko maan BKT:tä EU-maiden keskiarvoon. Vuoden 2022 ostovoimakorjattu BKT asukasta kohden oli 38 615 euroa ja EU-maiden keskiarvo oli 35 985 euroa.
Maaseutualueiden BKT per asukas on jäänyt EU:ssa ja Suomessa useina vuosina vähän alle koko alueen BKT:n keskiarvon. Viimeisin alueittainen luku on saatavissa vuodelta 2021 ja se oli Suomessa maaseutualueilla 95 prosenttia koko EU-alueen keskiarvosta. Kaupunkialueilla ja toisinaan myös välialueilla on päästy yli EU-alueen keskiarvon. Kaupunkialueiden BKT on joinakin vuosina ollut jopa 60 prosenttia EU-alueen keskiarvoa suurempi. Vuonna 2021 Suomen kaupunkialueiden BKT oli 42 prosenttia EU:n keskiarvoa suurempi.
Allow functional cookies to show the embedded graph.
Tietokantataulut
Mitä indikaattori mittaa?
Indikaattorilla mitataan bruttokansantuotetta asukasta kohden maaseudulla ja sen suhdetta muihin alueisiin. BKT mittaa taloudellista kasvua. Indikaattorin avulla voidaan tehdä arvioita maaseutualueiden talouden kehityksestä ja sen suhteesta yhteiskunnan kokonaiskehitykseen.
Luvut on poimittu Eurostatin tietokannoista. Indikaattoritiedoissa on esitetty koko maan ja EU27-alueen asukasta kohti laskettu, ostovoimakorjattu bruttokansantuote (BKT) markkinahintaan kansainvälisen EU:n kaupunki-maaseutuluokituksen luokissa (luokitus 2005-2017).
Kun perushintaiseen bruttoarvonlisäykseen lisätään koko kansantalouden tasolla lasketut tuoteverot ja siitä vähennetään koko kansantalouden tasolla lasketut tuotetukipalkkiot, saadaan tulokseksi BKT markkinahintaan, eli kansainvälisesti käytössä oleva BKT-tieto.
Kansantalouden tilinpidossa arvonlisäyksellä tarkoitetaan tuotoksen ja välituotekäytön eroa eli tuotannossa käytettyjen tuotannontekijöiden aikaansaamaa lisäarvoa. Kansantalouden tilinpidossa palkat, henkilöstösivukulut ja kiinteän pääoman kuluminen ovat osa bruttoarvonlisäystä. Kaikkien tuottajien yhdessä aikaansaama bruttoarvonlisäys muodostaa koko kansantalouden perushintaisen bruttoarvonlisäyksen.
Indikaattori on yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) vaikuttavuusindikaattori.