Siirry pääsisältöön

Luonnonmarjojen satoseurannat ja ennusteet

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraan mustikan, puolukan ja suomuuraimen satojen kehittymistä vuosittain koko kesän ajan. Ensimmäinen satoennuste annetaan juhannuksen tietämissä, kun mustikka on pääosin kukkinut. Kesän sää vaikuttaa kukintaan ja marjojen kehittymiseen ja siten myös ennusteiden ajankohtiin.

Satoennusteet

Listauksessa satoennusteet aikajärjestyksessä, uusin ensimmäisenä.

Satonäkymät Marjahavainnot.fi-palvelussa

Marjahavainnot.fi-palvelu kertoo mustikan, puolukan ja suomuuraimen satonäkymistä ja satojen kehittymisestä koko kesän ajan. Kansalaiset voivat perustaa myös omia seuranta-alueita ja ilmoittaa havainnot osaksi valtakunnallista seurantaa.
Kimalainen pölyttää mustikan kukkia

Säät heiluttelevat marjasatoja

Säällä on suuri merkitys marjasatoihin. Alkukesän runsas kukinta voi luvata hyvää mustikkasatoa, mutta jos kesä on hyvin kuiva ja kuuma sato voi jäädä pieneksi. Myös edeltävällä talvella on vaikutusta kesän marjasatoihin.
Lunta sataa, koivujen lehdet osin vihreitä

Metsissä riittää kerättävää

Puolukka- ja mustikkasadosta kerätään talteen noin 1-12 %. Määrällisesti marjoja kerätään eniten Etelä- ja Itä-Suomessa. Tutustu muihin luonnonmarjoihin ja mitä niistä tiedetään tutkimuksen pohjalta, sivut 121-143. Tietoa myös luonnonyrteistä ja sienistä.
Kypsiä puolukoita poimijan kädessä

Tutkimus: Lisää pölytysvoimaa, enemmän metsämarjoja

Lähes kaikki metsämarjamme vaativat hyönteispölytystä marjoakseen. Tärkeintä elinvoimaisille pölyttäjäpopulaatioille ovat asunto ja riittävä ravinto. Näiden tarjontaa voidaan lisätä yksinkertaisilla toimenpiteillä.