Mikä on Bovaer®-rehulisäaine ja mitä Luke tutki?
Bovaer®-niminen rehulisäaine on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkinut tätä lisäainetta IRMA-hankkeessa, ja tässä kerromme, mitä tutkimuksissa on selvinnyt.
Bovaer® on EU:n hyväksymä rehulisäaine, joka vähentää lehmien ruoansulatuksessa syntyvän metaanin määrää. Bovaer® on ollut käytössä muualla maailmassa jo yli kaksi vuotta, ja se on hyväksytty 68 maassa.
Luken vetämässä tutkimuksessa selvitettiin lisäaineen käyttöönottoa suomalaisilla maitotiloilla. Tutkimushankkeeseen osallistuivat lisäksi Helsingin yliopisto, Valio Oy ja A-Rehu Oy ja se rahoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.
IRMA-hankkeessa:
- Mitattiin lisäaineen vaikutuksia lehmien metaanintuotantoon.
- Kehitettiin menetelmä, jolla Bovaer® säilyy aktiivisena rehupelletöinnissä.
- Toteutettiin ruokintakokeilu 40 pilottimaitotilalla.
- Kartoitettiin kuluttajien ja tuottajien asenteita Bovaerin® käyttöön sekä tehtiin toimintasuosituksia maatalouden ilmastopäästöjen vähentämiseksi.
Mitä tutkimuksesta kävi ilmi?
Luken tutkimukset osoittavat, että Bovaer® vähentää metaanipäästöjä myös Suomessa, vaikka vähennys (n. 20 %) oli hieman pienempi kuin kansainvälisten tutkimusten perusteella odotettu (n. 30 %). Lisäaine on todettu kustannustehokkaaksi ja sillä on vähän haittavaikutuksia. Lisäaine hajoaa lehmän ruoansulatuskanavassa, se ei siirry maitoon tai lihaan, eikä sillä ole todettu olevan haitallisia vaikutuksia lehmien terveyteen.
Selvityksen mukaan maitotilayrittäjät suhtautuvat pääosin myönteisesti ilmastotoimiin, mutta he toivovat tukea niiden kustannuksiin. Yrittäjät haluavat itse valita keinot päästöjen vähentämiseen ja odottavat korvausta toteutetuista toimista.
Kuluttajat suhtautuvat pääosin positiivisesti Bovaer®-lisäaineeseen maidontuotannossa. Kuitenkin heidän halukkuutensa maksaa lisäkustannuksia maidon hinnassa on vähäinen.
Maatalouden ilmastokestävyyden parantaminen vaatii uusia keinoja
Metaanipäästöjen vähentämisessä on käytetty myös muita keinoja: kotieläintuotantoa on tehostettu eläinjalostuksella sekä ruokintaa ja hoitoa parantamalla. Näiden toimien ansiosta Suomen lypsylehmien metaanintuotanto on vähentynyt 56 prosenttia vuosien 1960–2020 välillä.
Maatalouden ilmastokestävyyden parantaminen vaatii myös uusia ratkaisuja. Bovaer® on yksi lisäkeino metaanipäästöjen vähentämiseen.