Siirry pääsisältöön

Hakkuukertymä ja puuston poistuma alueittain 2023

Julkaistu 25.4.2024

Suomessa hakattiin vuonna 2023 kaikkiaan 72,7 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta, mistä oli teollisuuspuuta 84 prosenttia ja energiapuuta 16 prosenttia. Hakattu kokonaismäärä oli kolme prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Puuston poistuma väheni 86,8 miljoonaan kuutiometriin.

Hakkuukertymä

  • Vuonna 2023 hakattiin käyttöön 72,7 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Määrä pieneni edellisestä vuodesta 2,4 miljoonaa kuutiometriä eli kolme prosenttia. Edellisen viiden vuoden keskimääräisestä tasosta jäätiin kaksi prosenttia. 
  • Hakkuukertymästä 61,3 miljoonaa kuutiometriä eli 84 prosenttia oli tukki- ja kuitupuuta. Metsäteollisuuden tarpeisiin tai vientiin hakattiin siitä yhteensä 61,0 miljoonaa ja metsänomistajien kotitarvepuuksi 0,3 miljoonaa kuutiometriä. Tukkipuun hakkuut pienenivät edellisvuodesta neljä ja kuitupuun hakkuut viisi prosenttia.
  • Loppu 11,4 miljoonaa kuutiometriä oli energiapuuta eli pientalojen polttopuuta tai lämpö- ja voimalaitoksien metsähakkeeksi hakattua runkopuuta. Sen määrä kasvoi viisi prosenttia edellisestä vuodesta. Tämän lisäksi metsistä korjattiin poltettavaksi myös 2,6 miljoonaa kuutiometriä latvusmassaa ja kantoja, mitä ei lasketa mukaan runkopuun hakkuukertymään.
Infograafin tarkemmat tiedot löytyvät Hakkuukertymä ja puuston poistuma 2023 - sekä Puun markkinahakkuut 2023 -tilastojulkistuksista.

Arvioitujen hakkuumahdollisuuksien käyttö

  • Luken arvion mukaan metsiemme suurin ylläpidettävissä oleva aines- ja energiapuun hakkuukertymä on kymmenvuotiskaudella 2019–2028 keskimäärin 79,8 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta vuodessa. Viimeisen viiden vuoden aikana koko maan hakkuut ovat vaihdelleet vuosittain 86 ja 96 prosentin välillä ja olleet keskimäärin 92 prosenttia arvioiduista mahdollisuuksista. Pohjois-Suomessa eli kolmen pohjoisimman maakunnan alueella on hakattu arvioidusta tasosta keskimäärin 79 prosenttia. Muualla Suomessa hakkuut ovat olleet selvästi suuremmat, 96 prosenttia hakkuumahdollisuuksista.
  • Vuosien 2019–2023 tilastoitu runkopuun hakkuukertymä ylitti suurimman ylläpidettävissä olevan hakkuukertymäarvion seitsemässä Etelä- ja Keski-Suomen maakunnassa. Ahvenanmaalla vuoden 2019 myrskyt runtelivat metsiä ja tarkastelujakson keskimääräiset hakkuut nousivat 14 prosenttia hakkuumahdollisuusarviota suuremmiksi. Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa ylitykset olivat kahden ja seitsemän prosentin välillä.
  • Vuonna 2023 hakkuut jäivät koko maassa 7,1 miljoonaa kuutiometriä arvioituja hakkuumahdollisuuksia pienemmiksi, joten hakkuumahdollisuuksista hyödynnettiin 91 prosenttia. Hakkuut nousivat arvioitua tasoa suuremmiksi yhteensä kuudessa Manner-Suomen maakunnassa, jotka olivat samat kuin pitemmällä tarkastelujaksolla. Pohjois-Suomen eteläpuolisella alueella hyödynnettiin keskimäärin 95 prosenttia arvioiduista mahdollisuuksista.
Infograafin tarkemmat tiedot löytyvät Hakkuukertymä ja puuston poistuma 2023 -tilastojulkistuksesta ja Luken julkaisemista hakkuumahdollisuusarvioista.

Puuston poistuma

  • Puuston poistuma pieneni hakkuiden vähenemisen myötä kolme prosenttia 86,8 miljoonaan kuutiometriin. Poistuma sisälsi käyttöön hakatun runkopuun lisäksi kahdeksan miljoonaa kuutiometriä metsään jäävää hakkuutähteiden runkopuuta ja kuusi miljoonaa kuutiometriä luontaisesti kuollutta runkopuuta. 
  • Uutta runkopuuta kasvoi Valtakunnan metsien inventoinnin mittausten mukaan koko maassa 104 miljoonaa kuutiometriä, joten puuston kokonaistilavuus suureni noin 17 miljoonalla kuutiometrillä.

Lue tiedote

Vuoden 2023 lopulliset tilastotiedot tarkentuivat selvästi ennakkotietoja suuremmiksi

Hakkuiden ja puuston poistuman vuoden 2023 ennakkotiedot julkaistiin helmikuussa. Puun markkinahakkuiden lopullisten tilastotietojen mukaan tukki- ja kuitupuuta hakattiin 2,4 miljoonaa kuutiometriä ja energiapuuta 1,7 miljoonaa kuutiometriä ennakkotietoja enemmän. Nämä muutokset näkyvät myös hakkuukertymän ja puuston poistuman tilastoissa. Tietojen tarkentumisen syy on, että lopulliset tilastot lasketaan yli 120 yrityksen toimittamista aineistoista, kun ennakkotietoihin on käytettävissä vain noin 25 yrityksen kuukausitiedot. 

Allow functional cookies to show the embedded graph.