Siirry pääsisältöön

FoodStep - A sustainable approach for food services and early childhood education and care

FoodStep

Ruoka-askel -hankkeen tavoitteena on kehittää kestävä ruokajärjestelmän toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia sekä ruokahävikkiä varhaiskasvatuksessa. Hankkeessa pyritään lisäämään kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa sekä kohtuullistamaan lihan ja maidon kulutusta suositellulle tasolle.

Ruoka-askel -hanke toteutetaan yhteensä 23 päiväkodissa neljässä kunnassa (Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava, Lahti). Hankkeessa mitataan muun muassa lasten ruoankulutusta ja ravitsemustilaa, ruokavalion ilmastovaikutuksia, ruokahävikkiä, sekä perheiden, päättäjien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietoja, asenteita ja käytäntöjä.

Luonnonvarakeskus tutkii hankkeessa etenkin intervention vaikutusta päiväkotiruokailun ilmastovaikutuksiin ja ruokahävikkiin laskemalla ruoan ilmastovaikutukset sekä mittaamalla ruokahävikin määrää päiväkodeissa. Päiväkotiaikaisen ruokailun lisäksi Lukessa tutkitaan intervention vaikutusta lasten koko ruokavalion koostumukseen, erityisesti ympäristövaikutusten muutoksen näkökulmasta.

Ruoka-askel -hankkeen tavoitteena on kehittää kestävä ruokajärjestelmän toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia sekä ruokahävikkiä varhaiskasvatuksessa. Hankkeessa pyritään lisäämään kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa sekä kohtuullistamaan lihan ja maidon kulutusta suositellulle tasolle. 

Ruoka-askel -hanke toteutetaan yhteensä 23 päiväkodissa neljässä kunnassa (Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava, Lahti). Hankkeessa mitataan muun muassa lasten ruoankulutusta ja ravitsemustilaa, ruokavalion ilmastovaikutuksia, ruokahävikkiä, sekä perheiden, päättäjien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietoja, asenteita ja käytäntöjä. 

Luonnonvarakeskus tutkii hankkeessa etenkin intervention vaikutusta päiväkotiruokailun ilmastovaikutuksiin ja ruokahävikkiin laskemalla ruoan ilmastovaikutukset sekä mittaamalla ruokahävikin määrää päiväkodeissa. Päiväkotiaikaisen ruokailun lisäksi Lukessa tutkitaan intervention vaikutusta lasten koko ruokavalion koostumukseen, erityisesti ympäristövaikutusten muutoksen näkökulmasta. 

Ruoka-askel-hanketta toteuttaa ja koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhdessä Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston (HY) ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Työryhmän jäseniin pääset tutustumaan tarkemmin täältä. Hankkeen rahoittajana on Suomen Akatemia.

Tutustu hankkeen verkkosivuihin: https://ruoka-askel.fi/

Hankkeen yhteistyökumppanit:

  • Ilmajoen kunta
  • Kauhajoen kaupunki
  • Kauhavan kaupunki
  • Lahden kaupunki
  • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
  • Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK)
  • Turun yliopisto
  • Ruokakasvatusyhdistys Ruukku
  • Viikki Food Design Factory