Siirry pääsisältöön

12.2 Saavuttaa vuoteen 2030 mennessä luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö​: Fossiiliselle muoville korvaajia biopohjaisista materiaaleista

Fossiilisen muovin käyttäminen pakkaamisessa, rakentamisessa ja maataloudessa aiheuttaa roskaantumista ja mikromuovin kertymistä meriin. Tutkimme yhdessä VTT:n kanssa, miten fossiilisten muovien korvaamisessa voidaan saavuttaa ratkaisuja, joilla ei samalla lisätä muita ympäristövaikutuksia. Menetelmänä käytettiin elinkaariarviointia (LCA), joka soveltuu tuotekohtaisten ympäristövaikutusten globaaliin tarkasteluun. Tarkastelussa tuotteiden toiminnallisuus on vakioitu, eli vertailun kohteet ovat aina keskenään vertailukelpoisia.  

Tutkimuksen mukaan biopohjaisilla tuotteilla voidaan potentiaalisesti saavuttaa selkeitä ilmastohyötyjä, olipa kyseessä käytöltään lyhytikäinen salaattipakkaus tai pitkäikäinen rakennuseriste. Esimerkiksi ruokapakkauksiin sopivia kuitupohjaisia ratkaisuja on useita, ja ne vähentävät muoviroskaa sillä kuituosa on kierrätettävä eikä se tuota mikromuovia. Biopohjaiset pakkausmateriaalit eivät myöskään tuota poltettaessa fossiilisia kasvihuonekaasupäästöjä.  

Tuotteen koko elinkaaren optimointi on avainasemassa määriteltäessä kokonaisuuden kannalta kestävintä ratkaisua. Laajan LCA-tarkastelun avulla voidaan määrittää ilmastovaikutusten lisäksi biopohjaisten ratkaisujen käyttöönoton, uudelleenkäytön ja kierrätyksen muut ympäristöhyödyt. Biopohjaisen materiaalituotannon, uudelleenkäytön ja kierrätettävyyden samanaikainen edistäminen on tehokas keino saavuttaa sekä ilmastokestävyyttä että ympäristön likaantumisen vähentymistä, niin pitkä- kuin lyhytikäisilläkin tuotteilla.