Siirry pääsisältöön

Luken harjoittelussa biologisen alan käytännön asiat tulevat tutuiksi

Ella Ahti työskenteli harjoittelijana Luonnonvarakeskuksen (Luke) vieraslajit-ryhmässä kesän 2022 aikana. Ella suorittaa tällä hetkellä maisterinopintojaan Helsingin yliopistossa ekologian ja evoluutiobiologian maisteriohjelmassa. Lukella työskennellessään häntä ilahdutti työyhteisön yhteisöllisyys, asiantuntijuus ja uuden oppiminen.

Mikä sai sinut hakemaan Lukelle töihin?

Hain Lukelle, koska Luke on ehdottomasti yksi halutuimpia työnantajia alallamme. Olin Oslossa puoli vuotta harjoittelijana ympäristöorganisaatiossa, joten tiesin, että haluan uudestaan harjoitteluun. Lukelta saa upean mahdollisuuden päästä näköalapaikalle Suomen johtavaan ympäristötutkimukseen.

Lisäksi Lukella oli mielenkiintoisia tehtäviä harjoittelijoille. Muun muassa omalle tehtävälistalle on osunut tiedotuksen tehtäviä, kuten erilaista viestintää ja tiedotteiden tekemistä nettiin. Lisäksi olen päässyt suunnittelemaan puutarhamessuja, seuraamaan kurtturuusututkimusta ja päässyt mukaan erilaisille kenttäretkille.

Miten ensimmäinen päiväsi harjoittelussa meni?

Kun astuin ensimmäistä kertaa sisään Luken Viikin toimitilan valoisaan ja avaraan aulaan, jalat kyllä vähän tutisivat ja pulssi taisi olla yhtä korkea kuin kuntosalilla. Jo ensimmäisenä päivänä kävi kuitenkin ilmi, kuinka koko työryhmä halusi ottaa minut mukaan porukkaan. Ei jätetty kuin nalli kalliolle, vaan perehdytettiin, käytiin yhdessä lounaalla ja autettiin talon tavoille. Ensimmäisen päivän jälkeen jalat eivät enää tutisseet ja pulssikin oli palannut normaaleihin arvoihin!

Esihenkilöni kertoi jo ensimmäisenä päivänä, että me lukelaiset ja meidän hyvinvointimme ovat aina etusijalla, vaikka työkiirettä olisi kuinka tai työtehtävien lista olisi loputtoman pitkä. Minulle tuli tunne, että minusta oikeasti välitetään. On hienoa huomata, että olen työnantajalleni arvokas osa työyhteisöä.

Harjoittelijana Lukella pääsee tekemään sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Millainen harjoittelukokemuksesi Lukella oli?

Asiantuntijuuden määrä Lukessa on ääretön, ja siksi olikin helpottavaa huomata, että osasinkin jotain opinnoistani ja pääsin käyttämään tietotaitoani jo alussa. Työkavereilta voi myös matalalla kynnyksellä kysyä, ja kysyinkin. Sitä, että pääsee hetkeksi tekemään töitä alansa asiantuntijoiden kanssa, kannattaa hyödyntää, sillä se on yksi harjoittelun isoimmista eduista. Lisäksi kaikenlaiset virkistyspäivät, teams-kahvit ja muut vastaavat luovat rennompaa suhdetta kollegoihin, ja on helpompi kysyä ja keskustella.

Lisäksi suurina harjoittelun hyötyinä näen sen, että sen aikana sain ymmärrystä siitä, miten biologisella alalla työskentely oikeasti toimii, ja kuinka monimutkaista esimerkiksi rahoituksen saaminen voi olla. Opinnoissa keskitytään useimmiten tiedon keruuseen, mutta harjoittelun kautta myös käytännön asiat tulivat tutuiksi.

Harjoittelijana Lukella pääsee tekemään sitä, mikä itseä kiinnostaa ja myös sitä mitä ei ikinä ajatellut tekevänsä tai osaavansa. Siksi työ on kiinnostavaa, kannustavaa ja innostavaa. Olen itse vasta alkutaipaleella, mutta pääsin jo kokemaan ja tekemään vaikka mitä. Itseäni kiinnostaa eniten luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja riista- ja suurpetoasiat, joten Lukella koin olevani täysin oikeassa osoitteessa urallani.