Siirry pääsisältöön

Strategia, vastuullisuus ja eettisyys

Olemme tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, ja teemme työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. Tuotamme tutkimuksellamme arvoa ja ratkaisuja asiakkaillemme lähellä ja globaalisti. Vahvuutemme ovat luonnonvarojen kestävän tuotannon ja hyödyntämisen osaaminen sekä syvä raaka-aineiden tuntemus. 

Meillä työskentelee noin 1300 ihmistä, joista puolet on tutkijoita. Toimimme 22 toimipaikalla koko Suomen alueella.

Luken strategia

Vastaamme strategiallamme luonnonvara-alan keskeisimpiin haasteisiin. Ilmastonmuutoksen torjuminen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen sekä kestävän ja kannattavan alkutuotannon kehittäminen vaativat entistä vaikuttavampia ratkaisuja. 

Toimintamme nivoutuu keskeisesti useisiin kestävän kehityksen haasteisiin ja tavoitteisiin. Olemme strategiassamme huomioineet kattavasti toimintaympäristömme muutostekijöitä, kuten ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen sekä luonnonvarojen kestävyyttä uhkaavan käytön ja siitä nousevan tarpeen edistää kiertotalouden mukaisia toimintamalleja. 

Kansainvälinen yhteistyö ja yhteistyö elinkeinoelämän kanssa sekä tutkimukseen perustuva politiikkatuki vahvistavat työmme vaikuttavuutta. 

Muuttuva työelämä ja digitalisaatio tukevat meillä käytössä olevaa monipaikkaista työnteon mallia. Digitaalisten ratkaisujen myötä palvelumme ja tutkimustyömme tulokset saadaan jakeluun entistä kattavammin.

Vastuullisuus ja eettisyys Lukessa

Luken työskentelyä ja toimintaa ohjaavat strategian lisäksi toimintatapaohje (Code of Conduct) ja Luken arvot. Toimintatapaohjeemme linjaa ne eettiset toimintaperiaatteet, joiden mukaan kaikki lukelaiset työskentelevät. Toimintatapaohje on siis peruskivi kaikelle Luken toiminnalle, ja se kertoo, miten työskentelemme, kohtelemme henkilöstöämme, kumppaneitamme ja asiakkaita. Tutkimuslaitoksena meille on äärimmäisen tärkeää, että työmme on korkealaatuista, kunnianhimoista ja luotettavaa. Tutkimuseettiset normit, tutkimuksen neutraliteetti ja vastuullisuus ovat tekemisemme kulmakiviä.

Luken asiakkaat, sidosryhmät, kumppanit ja rahoittajat odottavat toiminnaltamme puolueettomuutta, riippumattomuutta, vastuullisuutta sekä luotettavuutta. Samaa odotamme me lukelaiset työyhteisöltämme. Tutkimuksessa Luke on sitoutunut tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) eettiseen ohjeistukseen (hyvä tieteellinen käytäntö, HTK) sekä hyvään tieteelliseen käytäntöön ja tilastokäytänteisiin (kpl 11, Code of practise) kaikessa toiminnassa, myös asiakasprojekteissa, viranomaistoiminnassa ja tilastotoiminnassa.

Eettinen asiantuntijaneuvosto

Eettinen asiantuntijaneuvosto tukee johtoa Lukesta tai sen ulkopuolelta nousevien yhteistyöaloitteiden arvioinnissa, valmistelussa ja päätöksenteossa, erityisesti yhteistyökumppanien, rahoituslähteiden ja tutkimustulosten hyödyntämisen eettisten kysymysten osalta.

Ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi

Luken käytössä on ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi, jonka avulla punnitaan tutkimusasetelman eettiset riskit. Tutkimus on toteutettava siten, että tutkittavien ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan eikä tutkimuksesta aiheudu tutkittavina oleville ihmisille, yhteisöille tai muille tutkimuskohteille merkittäviä riskejä, vahinkoja tai haittoja.

Lukessa ei ole omaa ihmistieteiden eettistä toimikuntaa. Eettistä ennakkoarviointia pyydetään ensisijaisesti hankekumppanin toimikunnalta. Jos se ei ole mahdollista, arviointi voidaan hankkia ostopalveluna Turun yliopistolta.

Valtakunnallinen hankelupalautakunta ja Luken eläinten hyvinvointiryhmät

Kokeellisessa tutkimuksessa otamme huomioon eläinten hyvinvoinnin, ja Luken sisäiset eläinten hyvinvointiryhmät tukevat toimintaa.

Luke käyttää tutkimuksessa eläimiä ja sillä on koe-eläinlainsäädännön vaatima toimintalupa. Hankkeissa tehtävät koetoimenpiteisiin on hankittava erillinen lupa, mikäli hankkeessa olevat toimenpiteet tuottavat eläimelle kipua neulanpiston verran tai enemmän. Hankelupa haetaan valtakunnalliselta hankelupalautakunnalta (entinen Eläinkoelautakunta, ELLA).

Lukessa toimii luonnonvaraisten eläinten, kalojen sekä tuotantoeläinten hyvinvointiryhmiä. Sisäisten eläinten hyvinvointiryhmien tehtävänä on neuvoa henkilöstöä eläinten hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä: hyvinvointiin liittyvä valvonta, raportointi, seurannan kehittäminen ja tarkastaminen, seurata hankkeiden kehittymistä ja tulosta eläinten hyvinvoinnin kannalta sekä päättää hankkeissa käytettyjen eläinten luovuttamisesta tai palauttamisesta sopivaan hoitojärjestelmään.

Joulukuussa 2023 päätimme lisäksi perustaa Lukeen eläinten hyvinvoinnin ja terveyden koordinaatioryhmän (EHYT eläin). Sen päätehtävänä on koordinoida ja seurata Luken ylläpidossa tai tutkimuksessa olevien eläinten hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä asioita sekä kerätä yhteen eläinten hyvinvointiryhmän tuloksia. Ryhmä raportoi kerran vuodessa Luken johtoryhmälle Luken eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat.

Luken yhteistyöverkostot ja sitoumukset

Lukella on osaltaan vastuu usean kansallisen verkoston toiminnasta (Luomuinstituutti, AgriHubi maatilayritysten osaamisverkosto, Eläinten hyvinvointikeskus, Tulanet sekä Metsäbiotalouden tiedepaneeli). Uusin näistä on Metsäbiotalouden tiedepaneeli, jonka sihteeristö sijoitettiin Lukeen. Paneeli laati keväällä 2023 ’Metsäbiotalouden tiedepaneelin viestit hallituskaudelle’ -dokumentin sekä syksyllä ’Sustainable growth from the EU’s forest bioeconomy’ -kannanotto EU:n päätöksentekijöille. Tiedepaneeli käynnisti kolme selvityshanketta, joissa analysoidaan metsiin liittyvien arvojen muutosta, biotalouden uusien tuotteiden arvonlisäpotentiaalia sekä metsien kehitysuria Suomessa ja EU:ssa.

Sustainability Lab syventää ymmärrystä kestävyydestä 

Kestävyys on kriittisen tärkeä tavoite luonnonvarojen käytössä. Kestävyys on toisaalta myös moniulotteinen ja haastava käsite ja tutkimuskohde. Ratkomme kestävyyskysymyksiä Luken sisäisessä Sustainability Lab -verkostossamme. Vuonna 2023 toimme Luken tutkijoita yhteen keskustelemaan ja oppimaan kestävyys- ja tulevaisuustutkimukseen liittyvistä ajankohtaisista tutkimuskysymyksistä ja uusista osallistavista tutkimusmenetelmistä sekä ideoimme uusia tutkimushankkeita.