Siirry pääsisältöön

Peltoviljelyn monimuotoistaminen tarjoaa ratkaisuja maatalouden vihreään siirtymään

Luonnon monimuotoisuuskadon pysäyttäminen, ilmastonmuutoksen hillintä ja tarve sopeutua yhä vaihtelevampiin olosuhteisiin vaativat muutoksia maataloudessa. Tarvitaan ratkaisuja, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta, lisäävät hiilen kertymistä maaperään, vähentävät päästöjä ilmakehään ja tukevat kiertotaloutta samalla, kun ne mahdollistavat kannattavan tuotannon.

Monimuotoisella viljelyllä voidaan parantaa huoltovarmuutta, koska se vähentää ostopanosten tarvetta ja tehostaa niiden käyttöä. Lisäksi kasvitauti- ja tuholaisriskit vähenevät ja palkokasvien tuoma typpilisä vähentää typpilannoitteiden käyttöä. Monimuotoisuus parantaa maataloussektorin kykyä selvitä erilaisista häiriötiloista ja vahvistaa kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Viljelyjärjestelmät, joihin kuuluu monivuotisia ja syväjuurisia kasveja tai alus- ja kerääjäkasveja, lisäävät hiilen sitoutumista maaperään. Lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön vähentäminen vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään.

Julkaisimme vuonna 2023 politiikkasuosituksen, jossa esitetään kolme keinoa, joilla voidaan tukea monimuotoista viljelyä sekä vahvistaa maatalouden muutoskestävyyttä ja huoltovarmuutta:

  • Kannattavuus kuntoon. Tukipolitiikka monimuotoiseen viljelyyn kannustavaksi siten, että se olisi kannattavampaa kuin yksipuolinen viljely.
  • Viljelyhaasteet haltuun. Kannustus paikalliseen yhteistyöhön huomioimalla monimuotoistaminen esimerkiksi tilarajat ylittävällä viljelykiertoyhteistyöllä.
  • Osaamista peliin. Monimuotoisen viljelyn osaamisen edistäminen esimerkiksi lisäämällä tilakohtaisen NEUVO-järjestelmän resursseja sekä laajentamalla järjestelmä koulutukseen ja vertaisoppimiseen.