Björnstammen ökar
Naturresursinstitutet (Luke) har publicerat en uppskattning av björnstammens storlek i Finland. Hösten 2024 fanns det enligt uppskattningen 1816 - 2375 (90 % sannolikhetsintervall) björnar i Finland innan jaktsäsongen började. Det mest sannolika antalet björnar var 2084.
Av det totala antalet björnar levde 1547 - 2105 (det mest sannolika antalet 1815) björnar utanför renskötselområdet och 239 - 287 (269) inom renskötselområdet.
”Det här är första gången som en populationsmodell används för att uppskatta björnpopulationen. Vi övergick till modellering eftersom den tidigare metoden har visat sig vara känslig för variationer i observationsförhållandena”, säger Katja Holmala, programchef på Luke.
Björnstammen har stärkts ganska stadigt sedan 2004 (graf). Det har också förekommit fluktuationer i populationen, varav den senaste inträffade mellan 2021 och 2022. Hösten 2023 beräknades björnpopulationen ha återgått till 2020 års nivå, varefter populationen har återgått till en starkare tillväxt. Enligt den nya populationsmodellen ökade populationen med cirka 8 % mellan 2023 och 2024.
Modellen förutspår att antalet björnar före jaktsäsongen 2025 kommer att uppgå till 2062 - 2745 (2367) björnar. Antalet björnar utanför renskötselområdet beräknas uppgå till 1791 - 2470 (2100). Denna prognos tar hänsyn till känd dödlighet från den föregående jaktsäsongen och uppskattningar av reproduktion och okänd dödlighet. Prognosen omfattar björnar i alla åldrar, inklusive ungar som föds våren 2025.
Alla siffror som presenteras i diagrammet bygger på ny modellering, som också har förändrat förståelsen av tidigare trender i björnpopulationen. Därför är diagrammet inte jämförbart med de populationsuppskattningar från tidigare år, som var baserade på observationer av björnungar.
Fördelar med den nya modellen
Populationsmodellen tar mer exakt hänsyn till björnarnas reproduktionsbiologi, deras livslängd och en bredare databas än tidigare. Modellen kombinerar de observationsdata som samlats in sedan 2004 med ålders- och könsfördelningen hos jaktbytet.
”Detta minskar känsligheten i populationsuppskattningen för variationer i antalet ungar och observationsförhållandena under ett enskilt år och återspeglar bättre variationen i björnpopulationen från år till år”, säger Samu Mäntyniemi, ledande forskare vid Luke.
Den nya modellen befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede. Luke kommer att fortsätta att utveckla modellen för att säkerställa att uppskattningarna är tillförlitliga. I år kommer modellen att användas för att uppskatta björnstammen i Finland utanför renskötselområdet och för att jämföra olika beskattnings-scenarier. En version av modellen som är lämplig för renskötselområdet och som syftar till att ta hänsyn till renskötselområdets särdrag och de skador på renarna som orsakas av björnar är under utveckling.