Siirry pääsisältöön

Uusiutuvan energian kestävä tuotanto

Suomi on maailman johtavia maita uusiutuvien energialähteiden ja erityisesti bioenergian hyödyntämisessä. Suomessa käytettävistä uusiutuvista energiamuodoista tärkeimpiä ovat bioenergia, varsinkin metsäteollisuuden sivuvirroista saatavat ja muut puupohjaiset polttoaineet, vesivoima, tuulivoima ja maalämpö. Bioenergiaa saadaan myös maatalouden, yhdyskuntien ja teollisuuden biohajoavista jätteistä ja sivuvirroista.

Maatilojen energiainvestointien lisäksi EU:n maaseuturahaston tuella edistetään maaseutuyritysten energiainvestointeja. Maaseudun yritysrahoitusta on myönnetty uusiutuvan energian tuotantoon Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020 sekä sen siirtymäkaudella 2021-2022. Lisäksi siirtymäkaudella oli käytössä EU:n maaseuturahaston elpymisrahoitusta.

Suomen CAP-suunnitelmasta 2023-2027 voidaan edelleen tukea maaseutuyritysten uusiutuvan energian tuotannollisia investointeja. 

Mitä indikaattori mittaa?

Indikaattorissa otetaan huomioon maatalouden biomassasta ja metsätalouden biomassasta tuotettu uusiutuva energia sekä näiden yhteenlasketun tuotannon määrä verrattuna uusiutuvan energian kokonaistuotantoon. Laskentoja suoritetaan vuosittain.

Indikaattori on yhteinen CAP-suunnitelman vaikuttavuusindikaattori I.1 Asetus (EU) 2021/2115 liite 12. Sitä käytetään kaikissa jäsenmaissa.

Indikaattorin ensimmäiset seurantatiedot lisätään sivulle vuonna 2024.

Lisätietoja